רכישת דירה היא אחת ההחלטות הגדולות שנקבל בחיינו – ובמיוחד כשמדובר ברכישת דירה מקבלן. בניגוד לדירה מיד שנייה, כאן נכנסים לעולם שלם של מושגים, שלבים, חוזים, אחריות והתחייבויות – ולא תמיד ברור מה לבדוק, מתי לשלם, ועל מה להתעקש. במדריך לרכישת דירה מקבלן הזה אתם תמצאו את כל מה שצריך לדעת: מה לבדוק לפני שקונים דירה מקבלן, חוק המכר דירות, טיפים לרכישת דירה מקבלן, איך לקנות דירה מקבלן. מהבדיקה הראשונית של היזם ועד למסירת המפתח וקבלת האחריות.

המטרה ברורה – שתעשו עסקה בטוחה, חכמה וחלקה.

מי זה היזם, ומי הקבלן בפועל?

בישראל פועלות מאות חברות יזמיות, אך חשוב להבין מהו תפקיד היזם ומהו תפקיד הקבלן. החברה היזמית היא זו שמתכננת את הפרויקט, מגישה בקשות להיתרי בנייה ומובילה את כל התהליך מול הרשויות. לעיתים החברה גם זו שזכתה במכרז לרכישת הקרקע, או יזמה פרויקט פינוי־בינוי. עם זאת, ברוב המקרים, היא אינה החברה שמבצעת בפועל את עבודות הבנייה.

הביצוע מתבצע על ידי החברה הקבלנית – גוף אחר לגמרי, שבמקרים מסוימים נמצא בבעלות היזם, אך לעיתים מדובר בשתי חברות נפרדות לחלוטין. לדוגמה: "אפריקה ישראל מגורים" היא חברה יזמית, בעוד ש"דניה סיבוס" היא חברה קבלנית. לעומתן, חברות כמו "אבני דרך" מחזיקות גם בזרוע ביצוע משלהן.

לכן, כשאתם מגיעים למשרד המכירות – אל תעצרו בפרזנטציה. בדקו מי היזם, אילו פרויקטים ביצע, האם עמד בזמנים, מה אמרו הדיירים הקודמים. בדקו גם מיהו הקבלן המבצע, ומה הסיווג שלו. סיווג קבלני ניתן לפי ניסיון, היקפי עבודה והיסטוריה מקצועית – והגבוה ביותר הוא ג'5, שמאפשר ביצוע פרויקטים גדולים. הסיווג חשוב כדי למנוע מצב שבו קבלן קטן לוקח על עצמו פרויקט שהוא לא מסוגל לבצע בפועל.

אחריות הדירה חלה על היזם בלבד – מולו אתם חותמים. אבל שמירה על קשר טוב עם אנשי הביצוע יכולה להקל מאוד בהמשך הדרך, במיוחד בכל הנוגע לשינויים והתאמות בדירה.

באיזה שלב נמצא הפרויקט?

לפני כל החלטה – שאלו באיזה שלב נמצא הפרויקט. האם כבר ניתן היתר בנייה מלא? זהו המסמך הרשמי שמאפשר להתחיל את העבודות בפועל. אם אין היתר כזה, שאלו האם ניתן "היתר בתנאים" – אישור שניתן בתנאי להשלמת דרישות ספציפיות של הוועדה. מצב זה מעיד שהפרויקט כמעט מוכן לביצוע.

יש גם מקרים בהם ניתן רק "היתר חפירה ודיפון" – שלב שמאפשר להתחיל בעבודות תשתית, חפירות וחיזוק הקרקע. גם כאן מדובר על פרויקט שמתקדם, אך עדיין לא בעל היתר בנייה מלא.

מה עם הבטוחות על הכסף?

בעקבות פרשת חפציבה, עודכנו תקנות חוק המכר. כיום, קבלן אינו רשאי לגבות יותר מ־7% ממחיר הדירה אלא אם העמיד בטוחה מלאה לרוכש, בדמות ערבות בנקאית או פוליסת ביטוח. במידה ואין בטוחה, הסכום המרבי שניתן לשלם הוא 7% בלבד – וגם אותו מומלץ להעביר לחשבון נאמנות ולא ישירות לחשבון החברה.

בחברות יזמיות קטנות או פרטיות, עדיף אף להפקיד את הסכום בצורת פיקדון בנאמנות, אשר ייפדה רק לאחר קבלת הבטוחה בפועל. כך תבטיחו שכספכם מוגן גם אם הפרויקט יתעכב או ייתקל בקשיים.

היזהרו מ"בטוחות" כמו הערת אזהרה על הקרקע או שותפות בחברה – פתרונות אלו עלולים להישמע משפטיים, אך בפועל אינם מספקים הגנה של ממש. במקרה של קריסת החברה, חלקכם בקרקע לא ישקף את ערך ההשקעה. התייעצו עם עורך דין למקרקעין בנושא לפי הקניה

יזמים שטוענים שאין להם צורך בליווי בנקאי, רשאים לגבות תשלומים רק לפי קצב התקדמות הבנייה – ובכפוף להגבלות חוקיות ברורות המפורטות בנספחים.

פריסייל ודירה על הנייר – מה ההבדל?

ההגדרה המסורתית של "דירה על הנייר" מתייחסת לעסקה שבוצעה בשלבים מוקדמים מאוד – לרוב טרם ניתן היתר בנייה וללא תכנון סופי. בעסקאות כאלה, הקונה לא בהכרח יודע מה גודל הדירה, מהם כיווני האוויר או אילו הצמדות יקבל.

עם הזמן, המושג התרחב, וכיום כוללים בו גם עסקאות בהן יש תכנון מפורט אך טרם עלו על הקרקע. ברוב המקרים, כשמדובר בפרויקט לאחר החלטת ועדה, ניתן כבר לדעת במדויק את פרטי הדירה – מה שמפחית משמעותית את רמת הסיכון.

לעומת זאת, שלב הפריסייל הוא שלב מוקדם עוד יותר – בדרך כלל לפני כניסת הליווי הבנקאי. בשלב זה, גוף מממן דורש מהיזם למכור מספר דירות כדי לוודא שקיים ביקוש אמיתי. מחירי הדירות בפריסייל נמוכים משמעותית ממחירי השוק, ולעיתים נמכרים בהנחות של עשרות ואף מאות אלפי שקלים.

כדי לא לפגוע בשיווק העתידי, דירות פריסייל רבות נמכרות "בשקט" – ללא פרסום. אם אתם שומעים על פרויקט שנמצא בשלב זה, ייתכן שהמחירים האטרקטיביים כבר מאחוריכם – אך עדיין שווים יותר מהשיווק הפורמלי.

תכניות מכר, מפרט טכני ודירות טיפוסיות

בקשו לראות תכניות מכר עדכניות: שרטוטים, מספרי חדרים, שטח במ"ר, כיווני אוויר, והצמדות (חניה, מחסן וכדומה). ברוב המקרים, השטח שיצוין הוא שטח ברוטו – כלומר, כולל קירות פנימיים וחלק מהקירות החיצוניים. השטח נטו בפועל יהיה קטן יותר.

על פי חוק המכר, מותרת סטייה של עד 2% בשטח הדירה ו־5% בגינה, כל עוד מצוין בחוזה. לדוגמה, בדירה של 100 מ"ר ברוטו, ייתכן שתקבלו 98 מ"ר בפועל.

בפרויקטים עם קומות טיפוסיות – תכניות הדירות חוזרות על עצמן בכל קומה. במקרים כאלה, דרשו לראות את "תכנית ההעמדה" – תכנית המציגה את מיקום הדירות במתחם כולו. תכנית זו תעזור להבין אילו דירות צפויות ליהנות מנוף פתוח, ואילו עלולות להיחסם ע"י בניינים סמוכים.

מפרט הדירה – לבדוק כל מילה

קראו בעיון את מפרט המכר. יש יזמים שמציינים "הכנה למזגן מרכזי" – אך בפועל אין מזגן, רק תשתית. אותו דבר לגבי חימום תת־רצפתי, דוד שמש, מטבח, אסלות ועוד. אל תניחו הנחות – כל פרט צריך להופיע בבירור במסמכים.

בדקו גם מול אילו רשתות וספקים עובד הקבלן – זה יכול להעיד רבות על איכות החומרים בפרויקט. אם תוכלו, בקרו באולמות התצוגה לפני שתחליטו.

שינויי דיירים – גמישות עם גבולות

כל רוכש יכול לבקש לבצע שינויים בדירה, אך יש מגבלות. למשל, לא תמיד ניתן להזיז חדרי שירותים או קירות מסוימים, בגלל אילוצים תכנוניים.

המחיר לשינויים חייב להיות לפי "מחירון דקל" – מחירון מפוקח שבו מפורטות עלויות לפי סוגי עבודה. שימו לב שהקבלן לא גובה מחירים מופרזים או בלתי סבירים – וודאו שהתמחור תואם למחירון זה בלבד.

רכישת דירה מקבלן

תנאי תשלום, הצמדות ומדד תשומות הבנייה

בדירות חדשות מקבלן, נהוג לשלם 20% בעת החתימה, ואת היתרה עם המסירה – כשהחלק שנותר הוא צמוד למדד תשומות הבנייה.

המדד מתפרסם מדי חודש על ידי הלמ"ס, ומשקף את השינויים במחירי החומרים והעבודה בענף הבנייה – בטון, ברזל, עבודה ועוד. כשהמדד עולה – המחיר הסופי של הדירה עולה בהתאם.

החוק מתיר ליזם להצמיד רק 40% מהיתרה לתשלום, לאחר ניכוי של לפחות 20% מהמחיר הכולל. לדוגמה: בדירה של 2 מיליון ש"ח, לאחר תשלום מקדמה של מיליון, ניתן להצמיד למדד רק 400,000 ש"ח מתוך היתרה.

תשלום לפי קצב התקדמות

אם ליזם אין ליווי בנקאי ואינו מנפיק ערבות בנקאית – החוק מתיר לו לגבות כסף רק לפי התקדמות בפועל של העבודות. לדוגמה:

  • עד שלב חפירות – 7%
  • לאחר יציקת קומה ראשונה – תשלום נוסף
  • וכן הלאה, לפי לוחות זמנים ברורים.

במקרים כאלה – דרשו מסמכים כתובים עם כל שלב ושלב.

פנקס שוברי תשלום

כאשר יש ליווי בנקאי, היזם לא גובה תשלום ישירות – אלא באמצעות פנקס שוברים על שמכם. תמצאו על השובר את הסכום, פרטי הנכס והבנק המלווה. אחרי שתעבירו אותו לבנק שלכם – הוא ידאג להעברת הכסף ישירות, תוך שמירה מלאה על הבטוחה.

טופס בקשה וצ'ק פיקדון

כדי לקבל חוזה, תתבקשו למלא "טופס בקשה לרכישת דירה". הטופס כולל את פרטיכם האישיים, פרטי הדירה, תנאי התשלום, והתחייבות עקרונית.

בנוסף, תדרשו למסור צ'ק פיקדון (בד"כ 25,000 ש"ח). חשוב לקבוע שהצ'ק יופקד רק לאחר חתימת חוזה. אם לא תסגרו עסקה – דרשו להחזיר אותו. כדאי להוסיף בטופס סעיף שמבהיר שהכול כפוף להסכמות חוזיות ושהצ'ק יתבטל אוטומטית במקרה הצורך.

חוזה המכר

עורך הדין של היזם מייצג את היזם בלבד. אתם חייבים לשכור עורך דין לענייני נדל"ן משלכם. בדיקת חוזה קבלן עם עורך דין היא שלב קריטי. העו"ד שלכם יבדוק:

  • מצב קנייני של הקרקע
  • היתרי בנייה
  • ערבויות
  • סעיפי איחור במסירה
  • תוספות, חריגות, ועוד

בנוסף, החוק קובע מגבלה על שכר הטרחה של עו"ד היזם. עד 5,114 ש"ח או 0.5% ממחיר הדירה, לפי הנמוך מביניהם (אם הדירה מתחת ל־4.6 מיליון ש"ח).

בעת החתימה, תחתמו על שלושה עותקים לפחות. תהליך החתימה כולל הצגת ייפוי כוח נוטריוני (במידת הצורך), ורק לאחר שגם היזם חותם – החוזה הופך לתוקף רשמי.

איחורים במסירה

חוק המכר קובע פיצוי בגין איחורים במסירה:

  • איחור של עד חודש – ללא פיצוי (תקופת חסד)
  • איחור של חודש עד 4 חודשים – פיצוי בגובה שכר דירה ממוצע לדירה דומה
  • איחור של 5–10 חודשים – פיצוי של 125% משכר הדירה

הפיצוי אינו דורש הוכחת נזק, והוא רדיואקטיבי – רטרואקטיבי מתחילת האיחור.

שלב שינויי דיירים ובחירת חומרים

לקראת סיום, תוזמנו לאולמות תצוגה של הקבלן. תבחרו ריצוף, קרמיקה, סגנון מטבח, אסלות, ברזים ועוד – מתוך תקציב מסוים שהקבלן יגדיר. ניתן גם לשדרג בתוספת תשלום, ולעיתים ניתן להזדכות ולקנות בנפרד – הכל בהתאם להסכם.

בניין מגורים חדש בבנייה עם שלט "דירות חדשות למכירה" באתר של קבלן

בדק בית לפני מסירה

לפני שמקבלים את המפתח, חשוב לבצע בדק בית עם מהנדס מוסמך. הוא יבדוק תקנים, רטיבויות, סדקים, שיפועים, ואיכות הביצוע. מהנדס יזהה בעיות שלא תבחינו בהן לבד – מה שישפיע על איכות המגורים שלכם לשנים קדימה.

מומלץ להשאיר סכום קטן להשלמת תשלום רק לאחר קבלת המפתח ובדיקה מלאה.

אחריות – תקופת בדק ותקופת אחריות וחוק המכר דירות

חוק המכר דירות קובע שתי תקופות:

  • תקופת בדק – מתחילה עם המסירה, נמשכת בין שנה ל־7 שנים, לפי סוג הליקוי. היזם מחויב לתקן כל ליקוי, אלא אם הוכח שהרוכש גרם לו.
  • תקופת אחריות – מתחילה אחרי תקופת הבדק, נמשכת 3 שנים. כאן הרוכש צריך להוכיח שהתקלה נגרמה מתכנון, עבודה או חומר לקוי.

גם לאחר סיום התקופות, קיימת אחריות במקרה של בעיות חמורות. כמו יציבות מבנה או ליקוי שלא ניתן היה לזהות בזמן סביר.

אתר רשות היחיד – אתר הנדל"ן הגדול בישראל – מגיש לכם מדריך מקיף לרכישת דירה מקבלן. עם כל מה שחשוב לדעת לפני שחותמים. אז לפני שאתם נכנסים לעסקה של קניית דירה מקבלן. תקראו את המדריך הזה שוב ושוב כדי שתבינו שאתם עושים את הצעד הנכון וקונים הדירה המושלמת בשבילכם.
בהצלחה!