שאלה גדולה עולה בקרב רבים לאחר שבנק ישראל העלה ומעלה שוב ושוב את הרביות, האם מחירי הדיור באמת ירדו? וכמובן מה יקרה אחרי המלחמה?
אני רוצה להקדים בשאלה, למה בכלל מחירי הדיור בישראל כה גבוהים וכמעט בעליה מתמדת?
בכל שנה בישראל מתחתנים 40,000-50,000 זוגות הוי אומר שבאופן אוטומט אנו זקוקים כל שנה להיצע של 50,000 דירות נוספות, לביקוש הזה נוסיף את כמות העולים החדשים לארצנו בכל שנה אשר עומד על ממוצע של 20,000עולים {על פי נתוני הסוכנות היהודית לשנת 2020} בנוסף בכל שנה מתגרשים 12,000 זוגות {ומעלה} והרי כל אחד צריך דירה משלו {וזה בלי לחשבן משקיעים מהעולם שרוכשים דירות בארץ ובפרט בירושלים} -וכך נקבל ביקוש שיא של לדירות בכל שנה ושנה ביקוש של 70,000-80,000 דירות נוספות!
על פי נתוני הלמ"ס בכל שנה בישראל מתחילים להבנות כ45,000 יחידות דיור חדשות {נתון של השנים האחרונות הנמצא בגדילה} מה שנותן לנו מחסור שנתי של לפחות 30,000 דירות ומעלה ובכל שנה! נחשב מספר שנים אחורה את החוסר שכבר נוצר ונקבל תוצאה מחרידה של ביקוש לדירות שהיא מתבטאת במחירי דיור גבוהים ומגמת עליה זו רק תלך ותחמיר כל עוד המדינה לא תתעורר וברמ"י {רשות מקרקעי ישראל} לא ישחררו אלפי קרקעות לבניה רוויה והבירוקרטיה לא תתייעל ותקצר הליכים לקבלת היתר בניה אנחנו לא נראה ירידה במחירי הדירות- {אגב זה לא הולך לקרות.} אלא עלייה מחירים רצינית!
נכון במצב הנוכחי של הריביות הגבוהות ישנו חשש בקרב עשרות אלפי רוכשים לרכוש דירות כי חושבים אולי המחירים אולי ירדו, השוק בעצירה, אבל מה קורה כעת? אלפי רוכשים האמורים להיות במעגל הרכישה יושבים על הגדר ובעוד כמה חודשים כשבנק ישראל התגבר על האינפלציה והרביות ירדו הם יזנקו לשוק ויפגשו עם ביקושים מטורפים היצע קטן ואנו נקבל קטסטרופה של מחירים!
מצבים דומים ראינו כגון בסוף שנת 2017 כאשר משה כחלון פרסם את תכנית 'מחיר למשתכן' מה קרה אז כ-45,000 רוכשים מחוסרי ומשפרי דיור שהיו צריכים להכנס לגלגל הרכישות ישבו על הגדר וחיכו אולי יזכו בתוכנית {אגב בחודשים הללו המחירים מאט ירדו [וזו המטרה של משרד השיכון להשתיק לכמה חודשים את המערכת] אבל כמו תמיד ולאורך כל ההיסטוריה ירידה קטנה לזמן מועט ואז עלייה היסטורית} ולאחר כמה חודשים שאכן לא זכו הרוכשים וחלקם בכלל הבינו שלא בטוח שכדאי לחכות לדירה כזו חזרו כולם לשוק הרוכשים ומה קרה אז? היצע קטן ביקוש אדיר ומה שראינו בשנים האחרונות עליה של 20% במחירי הדירות אגב זה מה שיקרה גם לאחר תקופת המלחמה ירידה קטנה – עליה מטורפת! זכרו לאורך כל השנים שעוד הדירות בירושלים היו 70,000$ אנשים חשבו ואמרו "זהו זה הקמה אלו מחירי השיא" ומאז עלה ל150,000$ ו-200,000$ והיום גם 1,000,000$ ושוב 75 שנה אנשים חושבים זה השיא מי שחכם נכנס לגלגל ומי שלא בעוד כמה שנים יפגוש מחיר של 1,500,000$ זכרו "המחיר היקר של היום הוא המציאה של שנה הבאה"
ועוד נקודה קטנה מי שלא רוצה שמחירי הדיור ירדו זו דווקא המדינה! המדינה מצד אחד נותנת לנו הרגשה שהיא נלחמת במחירי הדיור {מה לעשות היא חייבת לתת תחושה} ומצד שני היא השמחה והמרוויחה הגדולה ביותר מגילגול מיסוי הנדל"ן בישראל שמגיע למעל 30,000,000,000₪ כל משרד חדש או שר במשרד השיכון מבין שהמדינה לא יכולה להתקיים ללא המיסים הללו. יש לי כל כך הרבה ראות לדבר ואין המקום כאן לעריך בהם אבל דוגמא קטנה הרי כשאתם רוכשים דירה חדשה מקבלן כמעט 17% משווי הדירה לא הולך כלל לכיס היזם אלא למדינה כתשלום מע"מ {מלבד מס הרכישה שלכם וממיסוי החברות של היזם} ואם באמת מעניין את המדינה לעזור לפחות למחוסרי הדיור שיתנו את חוק מע"מ 0 ובמקום ובלי איזה תכנית גרנדיוזית תזכו ל-340,000₪ הנחה בדירה ממוצעת של 2 מ' {אגב יאיר לפיד בעבר רצה לעביר חוק מע"מ 0 ונזרק מכל המדרגות} בקיצור המדינה מאוד שמחה מחירי הדיור עולים כי אז כל רווח המיסוי עולה בהתאם והכיס של המדינה גדל ושמן!
ההמלצה שלי היא לנצל את ההזדמנות עכשיו לא לחכות, לרכוש נכס כמה שיותר מהר ולעלות בזמן על הרכבת.!!